Suomen sosiaaliturvajärjestelmä perustuu maassa asumiseen.
Ulkomaille muuttavan oikeus Suomen sosiaaliturvaan ratkaistaan yleensä oleskelun keston perusteella. Jos tarkoituksenasi on muuttaa ulkomaille enintään 6 kuukaudeksi, kuulut ulkomailla oleskelusi ajan yleensä Suomen sosiaaliturvan piiriin. Jos olet lähdössä ulkomaille yli 6 kuukauden ajaksi, muuttoasi pidetään vakinaisena, jolloin oikeutesi Suomen sosiaaliturvaan päättyy useimmissa tapauksissa muuttoajankohtaan.
Kun muutat EU- tai ETA-maahan (paitsi Ruotsiin tai Tanskaan), kuulut työskentelyn perusteella työskentelymaasi työttömyysvakuutuksen piiriin (paitsi, jos olet lähetetty työntekijä tai merimies). Ota yhteyttä paikallisiin työ- ja elinkeinoviranomaisiin mahdollisimman pian maahanmuuttosi jälkeen, jotta voit varmistua työskentelymaasi työttömyysturvasta.
Jos työsi ulkomailla kestää korkeintaan 6 kuukautta, kannattaa kassajäsenyys yleensä säilyttää Suomessa. Silloin voit ulkomailta paluun jälkeen saada Suomessa ansiopäivärahaa, jos muut ehdot täyttyvät. Muista kuitenkin, että jos olet ollut poissa työmarkkinoilta yli 6 kuukautta ilman hyväksyttävää syytä, et voi saada ansiopäivärahaa ennen kuin olet täyttänyt työssäoloehdon uudelleen.
Hyväksyttävää syytä arvioidaan ulkomailla samoin perustein kuin kotimaassa. Hyväksyttäviä syitä ovat mm. työkyvyttömyys, päätoiminen opiskelu, apurahatutkimus ja alle 3-vuotiaan lapsen hoito. Puolison mukana ulkomaille muuttaminen ei yksistään ole hyväksyttävä syy olla poissa työmarkkinoilta.
Kun muutat ulkomaille, tarkista, että sosiaaliturvasi on kunnossa.