Arbetslöshetskassorna betalar sina medlemmar inkomstrelaterad dagpenning enligt de villkor som anges i lagen om utkomstskydd för arbetslösa Om det inte finns några andra hinder för betalning krävs det att
- du har varit medlem i kassan i minst 12 månader före arbetslösheten (ca. 52 veckor)
- du är arbetslös arbetssökande hos AN-byrån och AN-byrån har gett kassan ett tillgängligt utlåtande om din situation
- du har uppfyllt arbetsvillkoret under kassans medlemstid.
Inkomstrelaterad dagpenning betalas i allmänhet ut till arbetslösa i åldern 18–64 år. Vid permittering kan dock dagpenningen betalas till utgången av den månad då personen fyller 68 år.
Längd och ackumulering av arbetsvillkor
Från och med den 2 september 2024 är arbetsvillkoret, som är en förutsättning för att få inkomstrelaterad dagpenning, 12 kalendermånader. Ackumulering av arbetsvillkoret granskas i sk. anställningsmånader och ackumuleringen baserar på den lön som betalats för arbete under kalendermånaden:
- En kalendermånad under vilken den utbetalda lönen är minst 930 euro ackumulerar arbetsvillkoret med en månad.
- En kalendermånad under vilken den utbetalda lönen är mellan 465,00 och 929,99 euro ackumulerar arbetsvillkoret med en halv månad.
12 månaders arbetsvillkor behöver inte uppfyllas kontinuerligt, men dess ackumulering granskas inom en granskningsperiod på 28 månader. Om arbetsvillkoret bara ackumuleras under hälften av arbetsvillkorsmånaderna, behövs totalt 24 betalda månader för att uppfylla hela arbetsvillkoret.
Arbetsvillkoret ackumuleras i ett sådant anställnings- eller tjänsteförhållande, för vilket lön betalas enligt kollektivavtalet, från vilket lagstadgade socialförsäkrings-, pensions- och arbetslöshetsförsäkringsavgifter innehålls och från vilket förskottsinnehållning betalas. Om det inte finns ett kollektivavtal på branschen ska lönen för heltidsarbete vara minst 1 399 euro per månad 2024 (1 331 euro/mån 2023).
Arbetsvillkoret för inkomstrelaterad dagpenning kan endast ackumuleras under arbetslöshetskassans medlemstid.
Om du inte uppfyller de medlems- eller anställningsvillkor som krävs för att bevilja inkomstrelaterad dagpenning kan du ansöka om grunddagpenning eller arbetsmarknadsstöd hos FPA.
Ackumulering av arbetsvillkoret till 1 september 2024
Tidigare har arbetsvillkoret ackumulerats i främsta fall baserat på arbetade timmar och längden på arbetsvillkoret var 26 kalenderveckor. Arbetsvillkoret ackumulerades när du som medlem i kassan arbetade i ett anställnings- eller tjänsteförhållande minst 18 timmar i veckan.
Inom undervisningsbranschen ackumulerades arbetsvillkoret med sådana kalenderveckor där arbetstiden var minst hälften av det lägsta veckotimmantalet för en heltidsanställd lärare inom branschen. Till exempel i grundskolan och gymnasiet ackumulerades arbetsvillkoret med 8 timmar i veckan. Inom undervisningsbranschen, som inte har heltidsanställda lärare, var arbetstiden som krävdes 8 timmar per vecka.
När arbetsvillkoret på 12 månader tillämpas?
Det längre arbetsvillkoret gäller från den 2 september 2024, då en hel eller halv månad av arbetsvillkoret enligt den nya sk. euroiserade modellen kan inräknas i arbetsvillkoret. Euroiseringen gäller löner som både intjänas och betalas den 2 september 2024 eller senare. De kalenderveckor som beaktats i arbetsvillkoret innan lagändringen trädde i kraft (till den 1 september 2024) omvandlas till arbetsvillkorsmånader på så sätt att
- totalt tre (3) eller fyra (4) kalenderveckor ackumulerande arbetsvillkor omvandlas till en arbetsvillkorsmånad, och
- Totalt en (1) eller två (2) kalenderveckor ackumulerande arbetsvillkor omvandlas till en halv arbetsvillkorsmånad.
Arbetsvillkorets granskningsperiod
Arbetsvillkoret skall i allmänhet uppfyllas under de sista 28 månaderna före arbetslösheten. Dessa 28 månaderna kallas för granskningsperiod. Granskningsperioden kan förlängas med högst 7 år av ett godtagbart skäl som avses i lagen om utkomstskydd för arbetslösa. Förlängning kan dock inte göras under en period då du inte varit medlem i kassan. Arbetet du utför vid sidan av dina studier ackumulerar arbetsvillkoret, om du har anslutit dig i kassan.
Godtagbara skäl för att förlänga 28 månaders granskningsperiod på grund av frånvaro från arbetsmarknaden är t.ex. heltidsstudier, sjukskrivning, institutionsvård, rehabilitering, militärtjänstgöring, civiltjänstgöring, fängelsestraff, alterneringsledighet, stipendiumsperioder och vård av barn under 3 år.
Granskningsperioden kan förlängas för den som är på arbetsmarknaden, t.ex. när arbete på grund av vissa begränsningar i lagen inte kan inräknas i arbetsvillkoret (t.ex. den tid för vilken partiell sjukpenning eller nedsatt sjuklön har betalats ut) eller för den tid då personen har deltagit i sysselsättningsfrämjande tjänst som tillhandahålls av AN-byrån.
Giltigheten av arbetsvillkoret
Det ackumulerade anställningsvillkoret gäller antingen för den maximala utbetalningsperioden av dagpenningen som gäller för dig (300/400/500 utbetalningsdagar), eller tills du uppfyller arbetsvillkoret på 26 kalenderveckor igen. I alla fall; om du varit frånvarande från arbetsmarknaden i mer än 6 månader utan godtagbar anledning kan du inte få inkomstrelaterad dagpenning förrän du har uppfyllt arbetsvillkoret igen. Till exempel självständigt jobbsökande anses inte som godtagbar anledning till att stå utanför arbetsmarknaden i lagen om utkomstskydd för arbetslösa. Arbetslös människa anses vara på arbetsmarknaden när hen är arbetslös heltidsarbetssökande på AN-byrån.
Du förlorar också det redan ackumulerade arbetsvillkoret om du arbetar som företagare på heltid i mer än 18 månader.
Företagsverksamhet och löntagarens arbetsvillkor
Att agera som företagare eller yrkesutövare ackumulerar inte villkoret av löntagaren. Att arbeta i ett företag som ägs av din make ackumulerar inte heller löntagarens arbetsvillkor om du äger ens en liten del av företaget.
Läs mer i avsnittet företagarens arbetslöshetsskydd.
Arbete i ett familjeföretag utan ägarandel
En person som arbetar i ett familjeägt företag som inte personligen äger en andel i företaget betraktats som löntagare i kassan. Arbete i ett familjeföretag ackumulerar arbetsvillkoret enligt samma regler som andra löntagare, men villkoret för arbete och medlemskap är 12 månader fr.o.m 2.9.2024.
Fram till den 1 september 2024 var arbetsvillkoret 52 veckor långt. Arbetsvillkorets längd kvarstår vid 52 veckor så länge arbetsvillkoret tar hänsyn till ens en ackumulerad veckas arbetsvillkor i familjeföretaget från tiden före den 2 september 2024.
Kalenderveckor ackumulerade från familjeföretaget som uppfyller arbetsvillkoret kan enligt den nya lagen inte omvandlas till arbetsvillkorsmånader. Arbetsvillkoret ackumuleras alltså fortfarande med minst 18 timmar per vecka då man arbetar i ett familjeföretag.
Självrisktid
Självrisktiden sätts när arbetsvillkoret är uppfyllt och den maximala utbetalningstiden för inkomstrelaterad dagpenning börjar. Självrisktiden är en period motsvarande 7 vardagars arbetslöshet som ska fullgöras under 8 på varandra följande kalenderveckor. För att kunna räkna självrisktid måste jobbsökandet vara i kraft hos AN-byrån.
Självrisktiden löper inte under en eventuell karenstid eller periodisering av ekonomisk förmån eller semesterersättning och inte heller, för deltidsarbetande, en period då arbetstiden för den lön som betalas ut under ansökningstiden överstiger 80 % av en heltidsanställd på samma bransch.
Periodisering av semesterersättning
Om du har outtagna semesterdagar i slutet av din heltidsanställning skjuter den semesterersättning som betalas ut för dem upp din rätt till dagpenning med så många dagar som den utbetalda semesterersättningen motsvarar antalet arbetsdagars löner. Semesterersättning motsvarande en månadslön skjuter till exempel upp rätten till dagpenning med cirka en månad.
Semesterersättningen periodiseras om den betalas för en heltidsanställning som varar i över två veckor. Om både ekonomisk förmån och semesterersättning betalas vid anställningens upphörande, summeras de utbetalda beloppen och periodiseras utifrån den lön du fått från det avslutade arbetet.
Periodiseringen av semesterersättning och självriskperioden löper inte ut samtidigt. Självriskperioden kan börja först efter att eventuell semesterersättningens periodisering har upphört.
Semesterlön som betalas för deltidsarbete eller heltidsarbete som varar högst två veckor periodiseras inte.
Periodisering av ekonomisk förmån
En ekonomisk förmån som erhålls från arbetsgivaren, som grundar sig på ett uppsägningsavtal mellan arbetsgivaren och arbetstagaren eller liknande arrangemang, skjuter upp utbetalningen av arbetslöshetsersättningen. Denna typ av förmåner kallas ofta ett stödpaket, ett gyllene handslag eller ett avgångsvederlag. Arbetslöshetsersättning kan inte beviljas och självriskperioden beaktas inte för den period för vilken ersättningen periodiseras med början från anställningsförhållandets upphörande.
Ekonomisk förmåns periodiseringslön beräknas utifrån den lön du fått från den avslutade anställningen. Periodiseringens längd beror på hur många arbetsdagars löner den utbetalda ekonomiska förmånen motsvarar.
Om det i samband med anställningsförhållandets upphörande utgår både ekonomisk förmån och semesterersättning, läggs de utbetalda beloppen samman och periodiseras.
Kom ihåg att hålla ditt jobbsökande i kraft hos AN-byrån även under periodiseringen! Så länge ditt jobbsökande är i kraft anses du vara på arbetsmarknaden. Om ditt jobbsökande avbryts i mer än 6 månader, och du inte har ett godtagbart skäl till din frånvaro från arbetsmarknaden under denna period, enligt lagens definition, kan du förlora det arbetsvillkor du redan har samlat på dig.