En utstationerad arbetstagare är en person som utför avlönat arbete för en finsk arbetsgivare och som har skickats utomlands från Finland av arbetsgivaren. Som huvudregel kan en person vara utstationerad arbetstagare i två år, och med undantag upp till fem år.
Den utstationerade arbetstagaren omfattas av finsk socialförsäkring och pensionsavgifter till Finland innehålls på lönen.
Att arbeta utomlands som utstationerad arbetstagare i vilket land som helst beaktas i arbetsvillkoret på samma sätt som om det vore arbete utfört i Finland.
Förutsättningen för beaktandet i finska arbetsvillkoret är dock att du har bevarat i kraft ditt kassamedlemskap under hela anställningstiden.
Arbetslöshetsförsäkring för make som flyttar med den utstationerade arbetstagaren
Det är värt att notera att när en make flyttar med en anställd som skickas utomlands har maken inte en godtagbar anledning att stå utanför arbetsmarknaden enbart på grund av flytten. Godtagbara anledningar för att vara frånvarande från arbetsmarknaden är t.ex. sjukdom, heltidsstudier, stipendium forskning och vård av ett barn under 3 år.
Om frånvaron från arbetsmarknaden utan godtagbar anledning varar i mer än 6 månader ska arbetsvillkoret vara fullt ackumulerat igen innan du kan få inkomstrelaterad dagpenning på nytt.