Ansiopäiväraha muodostuu peruspäivärahan suuruisesta perusosasta ja palkan mukaan määräytyvästä ansio-osasta. Vuonna 2024 perusosa on 37,21 euroa/päivä.
Ansio-osa lasketaan pääsääntöisesti työttömyyttä edeltävän, vähintään 12 työssäoloehtokuukauden ennakonpidätyksenalaisesta palkasta. Palkasta vähennetään lomarahat ja -korvaukset. Näiden lisäksi palkasta vähennetään työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksua sekä sairausvakuutuksen päivärahamaksua vastaava osuus. Vuonna 2024 vähennys on 3,76 % (vuonna 2023 vähennys oli 4,40 %).
Tietyissä erityistilanteissa (mm. jos olet ollut osittaisella hoitovapaalla, vuorotteluvapaalla tai osittaisella työkyvyttömyyseläkkeellä) päivärahan määrittely tehdään ajalta ennen em. tilannetta ansaitsemistasi palkoista, jos työssäoloehtosi ei ole täyttynyt kokonaisuudessaan ko. tilanteen jälkeen.
Täysi ansiopäiväraha voi olla enintään 90 % päivärahan perusteena olevasta päiväpalkasta, kuitenkin vähintään peruspäivärahan suuruinen. Lue lisää ansiopäivärahan suuruuden laskemisesta.
Ansiopäivärahan porrastaminen
Ansiopäivärahan tason porrastaminen tarkoittaa, että ansiopäivärahan määrä alenee työttömyyden pitkittyessä. Aiemmin (1.9.2024 saakka) työttömyysturvassa ei ollut porrastusta, vaan ansiopäiväraha pysyi samansuuruisena koko ansiosidonnaisen enimmäiskeston ajan. Porrastamista koskeva lakimuutos on voimassa 2.9.2024 lähtien.
Porrastamisen myötä ansiopäivärahaa leikataan siten, että
- kun etuutta on maksettu 40 työttömyyspäivältä (n. 2 kk), päivärahan suuruus laskee 80 % tasolle alkuperäisestä ja
- kun etuutta on maksettu 170 päivältä (n. 8 kk), päivärahan suuruus laskee 75 % tasolle alkuperäisestä, täydestä päivärahasta.
Leikkaus ei siis kertaudu, vaan tehdään suhteessa täyden päivärahan tasoon. Leikkaus on pysyvä ja koskee myös lisäpäiville siirtyviä henkilöitä.
Muutoksen voimaantulo
Lakimuutosta koskevan siirtymäsäännöksen mukaan porrastamista sovelletaan silloin, kun
- 300/400/500 päivän enimmäismaksuaika alkaa 2.9.2024 tai sen jälkeen ja
- päivärahan perusteena olevassa työssäoloehdossa on huomioitu vähintään puolikas tai kokonainen uuden lain mukainen työssäoloehtokuukausi 2.9.2024 lähtien.
Siirtymäsäännösten mukaan porrastamista ei sovelleta silloin, kun
- yrittäjän ei-omistavan perheenjäsenen työskentelyyn on sovellettu vanhan lain säännöksiä ja 52 kalenteriviikon työssäoloehto on täyttynyt osin 2.9.2024 jälkeen.
- palkkatuki- tai velvoitetyöhön sovelletaan lyhyempää 6 kuukauden työssäoloehtoa, vaikka työssäoloehto täyttyisi 2.9.2024 tai sen jälkeen.
Ansiopäivärahan tason porrastaminen ei koske 1.9.2024 mennessä alkaneita 300/400/500 päivän enimmäismaksuaikoja. Jos työssäoloehto on täyttynyt ennen 2.9.2024, mutta maksamisen alkaminen siirtyy kyseiseen päivään tai myöhemmäksi, porrastamista ei myöskään sovelleta.
Päivärahan maksaminen korotettuna
Voit saada korotettua ansio-osaa yhteensä enintään 200 päivän ajalta osallistuessasi TE-toimiston kanssa sovittuun, työllistymissuunnitelmaasi sisältyvään työllistymistä edistävään palveluun. Jos palvelusta ei ole sovittu työllistymissuunnitelmassasi, ei korotusosaa voida maksaa, vaikka osallistuisitkin työllistymistä edistävään palveluun.
Työllistymistä edistäviä palveluja ovat työnhakuvalmennus, uravalmennus, työ- tai koulutuskokeilu, työvoimakoulutus, omaehtoinen opiskelu, sekä kuntouttava työtoiminta.
Korotusosan 200 päivän enimmäisaikalaskurin tultua täyteen ansiopäiväraha maksetaan ilman korotusosaa.
Huom! Hallitus on esittänyt korotusosan lakkauttamista. Mahdollisen lakimuutoksen myötä korotusosaa ei enää maksettaisi 1.1.2025 tai sen jälkeen alkavien työllistymistä edistävien palveluiden ajalta. |