Palkansaajasta yrittäjäksi

Palkansaajakassan jäsen aloittaa yritystoiminnan

Jos aloitat päätoimisen yritystoiminnan ja jäät palkansaajakassan jäseneksi, voi työttömyyskassa maksaa sinulle aiempaan palkkatyöhösi perustuvaa päivärahaa, jos lopetat yritystoiminnan 18 kuukauden kuluessa sen aloittamisesta. Jos olet ollut työtön ennen yritystoiminnan aloittamista ja saanut työttömyyskassasta päivärahaa, työttömyyskassa jatkaa päivärahan maksamista siitä, mihin maksamisessa on jääty ennen yritystoiminnan aloittamista, jos 300/400/500 päivän enimmäisaikasi ei ole täyttynyt.

Jos yritystoimintasi kestää yli 18 kuukautta, ei palkansaajakassa voi maksaa sinulle päivärahaa, ennen kuin olet yritystoiminnan lopettamisen jälkeen täyttänyt palkansaajan 12 kuukauden työssäoloehdon.

Siirtyminen yrittäjäkassaan

Kun aloitat yritystoiminnan, voit siirtyä yrittäjäkassan jäseneksi. Jos siirryt yrittäjäkassan jäseneksi kuukauden kuluessa palkansaajakassasta eroamisesta, säilytät oikeutesi ns. palkansaajan jälkisuojaan:

Jos lopetat yrittäjäkassan jäsenyysaikana yritystoimintasi, ennen kuin olet täyttänyt yrittäjien 15 kuukauden työssäoloehdon, maksaa yrittäjäkassa sinulle aiempaan palkkatuloosi perustuvaa päivärahaa samoin, kuin palkansaajakassa olisi maksanut. Jos palkansaajakassa on maksanut sinulle päivärahaa ennen kuin aloitit yritystoiminnan, jatkaa yrittäjäkassa maksamista aiemmalla palkansaajan päivärahallasi, edellyttäen, että 300/400/500 päivän enimmäisaikaa ei ole maksettu täyteen.

Yrittäjäkassasta takaisin palkansaajakassaan

Jos aloitat palkkatyön ja siirryt palkansaajakassan jäseneksi kuukauden kuluessa yrittäjäkassasta eroamisesta, säilytät oikeutesi ns. yrittäjän jälkisuojaan:

Jos olet siirtynyt palkansaajakassaan ja jäät työttömäksi ennen kuin olet täyttänyt palkansaajan 12 kuukauden työssäoloehdon, on sinulla oikeus siihen työttömyyspäivärahaan, johon sinulla olisi ollut oikeus yrittäjäkassan jäsenenä.

Työttömänä aloitettu yritystoiminta

Jos aloitat työttömänä ollessasi yritystoiminnan, ei sen pää- tai sivutoimisuutta tutkita 4 ensimmäisen kuukauden aikana yritystoiminnan aloittamisesta lukien. Sinun tulee kuitenkin ilmoittaa yritystoiminnan aloittamisesta TE-toimistoon ja pitää työnhakusi voimassa, jotta voit jatkaa ansiopäivärahan hakemista kassasta. Hakiessasi päivärahaa, ilmoita kassalle mahdolliset yritystoiminnasta hakujaksolla ansaitsemasi tulot, sillä ne vähentävät ansiopäivärahasi määrää sovitellun päivärahan säännösten mukaisesti.

Yritystoimintasi luonteesta riippuu, minkälaiset selvitykset yritystoimintasi tuloista tarvitaan soviteltua päivärahaa koskevien hakemustesi liitteiksi (esim. kopio k.o. kuukauden laskutuksesta tai kopio k.o. kuussa maksettujen palkkioiden maksukuitista tai erittely yritystoimintasi tuloista ja menoista hakujaksolla). Kysy neuvoa tilanteessasi tarvittavista liitteistä suoraan kassalta esim. verkkoasioinnin kautta.

Yritystoimintasi kestettyä 4 kuukautta, TE-toimisto tutkii yritystoimintasi laajuuden ja antaa kassalle asiaa koskevan työvoimapoliittisen lausunnon:

  • Jos yritystoimintasi katsotaan sivutoimiseksi, voidaan sovitellun ansiopäivärahan maksamista jatkaa.
  • Jos yritystoimintasi katsotaan päätoimiseksi, päättyy oikeutesi ansiopäivärahaan tuosta hetkestä lukien.

 

Löysitkö etsimäsi? Anna meille palautetta!