Ansiopäivärahan maksaminen

Omavastuuaika

Ansiopäivärahaa voidaan työssäoloehdon täyttymisen ja päivärahan perusteena olevan palkan määrittelyn jälkeen maksaa vasta omavastuuajan jälkeen. Omavastuuaika on 7 arkipäivän työttömyyttä vastaava aika, jonka tulee täyttyä 8 peräkkäisen kalenteriviikon aikana. Jotta omavastuuaikaa voidaan ottaa, tulee työnhaun olla voimassa TE-toimistossa.

Omavastuuaikaan ei huomioida mahdollista karenssiaikaa tai taloudellisen etuuden tai lomakorvauksen jaksotusaikaa, eikä osa-aikatyötä tekevältä sellaista aikaa, jolloin hakujaksolla maksetun palkan työaika ylittää 80 % alan kokoaikaisen työntekijän työajasta.

Karenssi

Jos TE-toimisto asettaa sinulle karenssin, et voi saada ansiopäivärahaa karenssin ajalta. Myöskään omavastuuaika ei voi kulua karenssin aikana. Karenssi tarkoittaa, että työnhakija menettää työttömyysetuuden määräaikaisesti, koska on menetellyt työvoimapoliittisesti moitittavalla tavalla. Karenssista käytetään myös nimitystä korvaukseton määräaika.

Karenssin pituus vaihtelee 7 päivästä 45 päivään sen perusteesta riippuen. Jos esimerkiksi eroat työstäsi ilman hyväksyttävää syytä, voit saada 45 päivän mittaisen karenssin. Mahdollinen lomakorvauksen tai taloudellisen etuuden jaksotusaika kuluu samanaikaisesti karenssin kanssa.

Lomakorvauksen jaksottaminen

Jos sinulla on kokoaikaisen työsuhteen päättyessä pitämättömiä lomapäiviä, niistä maksettu lomakorvaus siirtää ansiopäivärahaoikeuden alkamista niin monella päivällä, kuinka monen työpäivän palkkaa maksettu lomakorvaus vastaa. Esimerkiksi yhden kuukauden palkan suuruinen lomakorvaus siirtää ansiopäivärahaoikeuden alkamista noin kuukaudella.

Lomakorvaus jaksotetaan, jos se maksetaan yli kaksi viikkoa kestäneestä kokoaikatyöstä. Jos työsuhteen päättyessä maksetaan sekä taloudellista etuutta, että lomakorvausta, maksetut summat lasketaan yhteen ja jaksotetaan päättyneestä työstä saamasi palkan perusteella.

Lomakorvauksen jaksottaminen ja omavastuuaika eivät kulu yhtä aikaa. Omavastuuaika voi alkaa vasta mahdollisen lomakorvauksen jaksottamisen jälkeen.

Osa-aikatyöstä tai enintään kaksi viikkoa kestäneestä kokoaikatyöstä maksettua lomakorvausta ei jaksoteta.

Taloudellisen etuuden jaksottaminen

Työnantajalta saatu taloudellinen etuus, joka perustuu työnantajan ja työntekijän väliseen työsuhteen päättämissopimukseen tai vastaavaan järjestelyyn, siirtää työttömyysetuuden maksamista. Tällaista etuutta nimitetään usein tukipaketiksi, kultaiseksi kädenpuristukseksi tai erorahaksi. Työttömyysetuutta ei voida myöntää, eikä omavastuuaikaa huomioida ajalta, jolle etuus jaksotetaan työsuhteen päättymisestä lukien.

Taloudellisen etuuden jaksotuspalkka lasketaan päättyneestä työsuhteesta saamasi palkan perusteella. Jaksotusajan pituus riippuu siitä, miten monen työpäivän palkkaa maksettu taloudellinen etuus vastaa.

Jos työsuhteen päättymisen yhteydessä maksetaan sekä taloudellista etuutta, että lomakorvausta, maksetut summat lasketaan yhteen ja jaksotetaan.

Muista pitää työnhakusi voimassa TE-toimistossa myös jaksotusaikana! Työnhakusi ollessa voimassa sinun katsotaan olevan työmarkkinoilla. Jos työnhakusi katkeaa yli 6 kuukauden ajaksi, eikä sinulla ole tänä aikana lain tarkoittamaa hyväksyttävää syytä työmarkkinoilta poissaolollesi, saatat menettää jo kertyneen työssäoloehdon.

Ansiopäivärahan maksaminen ja kesto

Työttömyyskassa maksaa ansiopäivärahaa kokonaan työttömille ja sovitellun päivärahan piirissä oleville 5 päivältä viikossa. Ansiopäivärahaa maksetaan kutakin täyttynyttä työssäoloehtoa kohti enintään 300, 400 tai 500 päivältä, riippuen päivärahan hakijan työhistoriasta ja iästä. Enimmäisaikaan lasketaan mukaan saman työssäoloehdon perusteella maksetut peruspäivärahat ja ansiopäivärahat. Työssäoloehdon täyttyessä uudelleen, ansiopäivärahan maksamisen enimmäisaika alkaa alusta.

Ansiopäivärahan maksamisen enimmäisaika määräytyy seuraavasti:

  • Enimmäisaika on 300 päivää, jos sinulle on ennen ansiopäivärahan maksamisen alkamista kertynyt yhteensä enintään 3 vuotta työhistoriaa 17 ikävuoden täyttämisen jälkeen.
  • Enimmäisaika on 400 päivää, jos sinulle on ennen ansiopäivärahan maksamisen alkamista kertynyt yhteensä yli 3 vuotta työhistoriaa 17 ikävuoden täyttämisen jälkeen.
  • Enimmäisaika on 500 päivää, jos olet täyttänyt työssäoloehdon 58 vuotta täytettyäsi ja sinulle on tuolloin kertynyt vähintään 5 vuotta työhistoriaa viimeisten 20 vuoden aikana.

Jos olet työttömänä pidempään kuin ansiopäivärahan enimmäisaikasi mukaiset 300/400/500 päivää, etkä ole täyttänyt uudelleen 12 kuukauden työssäoloehtoa ennen enimmäisaikalaskurin täyttymistä, voit hakea Kelasta työmarkkinatukea. Päivärahaa voidaan tietyissä tilanteissa maksaa ikääntyneille päivärahan saajille myös enimmäisajan täyttymisen jälkeen joko lisäpäivien tai ikääntyneitä koskevan työllistämisvelvoitteen perusteella järjestettyyn työllistymistä edistävään palveluun osallistumisen perusteella.

Lisäpäiväoikeus

Työttömyyskassa voi maksaa sinulle ansiopäivärahaa myös päivärahan maksamisen enimmäisajan täyttymisen jälkeen ns. lisäpäivinä sen kalenterikuukauden loppuun, jona täytät 65 vuotta, jos olet ollut eläkkeeseen oikeuttavassa työssä vähintään 5 vuotta viimeisten 20 vuoden aikana ja

  • olet syntynyt vuosina 1957-1960 ja olet täyttänyt 61 vuotta ennen päivärahan enimmäisajan täyttymistä.
  • olet syntynyt vuosina 1961-1962 ja olet täyttänyt 62 vuotta ennen päivärahan enimmäisajan täyttymistä.
  • olet syntynyt vuonna 1963 ja olet täyttänyt 63 vuotta ennen päivärahan enimmäisajan täyttymistä.
  • olet syntynyt vuonna 1964 ja olet täyttänyt 64 vuotta ennen päivärahan enimmäisajan täyttymistä.

Kassa tutkii ilman erillistä pyyntöä oikeutesi lisäpäiviin siinä vaiheessa, kun ansiopäivärahan enimmäisaikalaskurisi täyttyy.

Vuonna 1965 tai sen jälkeen syntyneillä ei ole oikeutta lisäpäiviin. Lakimuutosten myötä lisäpäivien maksaminen tulee päättymään kokonaan vuonna 2030.

Työllistämisvelvoite ja ansiopäivärahan maksaminen enimmäismaksuajan täyttymisen jälkeen työllistymistä edistävän palvelun ajalta

Työttömyyskassa voi maksaa ansiopäivärahaa myös päivärahan enimmäismaksuajan täyttymisen estämättä, jos

  • työllistämisvelvoite on syntynyt viimeistään 1.9.2024 ja
  • olet 57–59-vuotiaita koskevan työllistämisvelvoitteen piirissä ja sen nojalla osallistut työllistymistä edistävään palveluun, tai
  • olet 60 vuotta täyttäneitä koskevan työllistämisvelvoitteen piirissä ja sen nojalla osallistut työllistymistä edistävään palveluun. 60 vuotta täyttäneiden kohdalla työllistymistä edistävän palvelun ajalta kertyy myös työssäoloehtoa.

 

Löysitkö etsimäsi? Anna meille palautetta!